Testovi mobitela

APPLE iPhone 4S

iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S iPhone 4S
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 115,2 x 58,6 x 9,3
Masa uređaja (g) 140
Zračenje (W/kg) 0,99
Operativni sustav iOS
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 640 x 960
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 1432
Vrijeme razgovora 2G (h) 14
Vrijeme čekanja 2G (h) 200
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Ne
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Applehttp://www.apple.com/iphone
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Apple iPhone 4S
Autor: Branko Kos

Nabrijana četvorka

Iako toliko očekivan iPhone 4S nije nam se prikazao kao potpuno novi mobitel. On više djeluje kao četvorka s otklonjenim dječjim bolestima

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326730105.png


Svako pojavljivanje novog iPhonea na tržištu izazvalo je veliku medijsku hajku. Velike kampanje, predstavljanja i ekskluzivne najave samo su dio predstave najpoznatijeg mobilnog telefona na svijetu. Dugački redovi ispred dućana operatera ni ovoga puta nisu izostali.

Iako mnogi histeriju izazvanu pojavljivanjem novog kalifornijskog asa karakteriziraju kao neviđeni idiotizam, za Appleove fanove to je ipak nešto sasvim drugo – zaljubljenost u najuspješniji gadget modernoga doba. Ipak s iPhoneom 4S ponovila se priča koju smo vidjeli prije točno dvije godine pojavom 3GS-a. Nova rješenja nalaza se tek ispod haube. Izvana, nitko neće ni primijetiti da je riječ o modelu s prefiksom „S“.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326730147.png

Sadržaj pakiranja

Novi se iPhone isporučuje u malenoj i tankoj kutiji koja je veličinom gotovo kao i sam telefon. Već naviknuti nismo se iznenadili viđenim. Dodatna oprema koja se dobiva uz telefon prilično je oskudna što je ponovno veliki minus mobilnom telefonu takve klase.

U standardnom je pakiranju adapter za struju koji je jednak kao i kod iPhonea 4, a to znači da je puno kvalitetniji nego u seriji 3, USB kabel za povezivanje s računalom koji se ujedno priključuje na otprije spomenuti adapter i služi kao putni punjač te slušalice. Slušalice su identične onima na prethodniku te imaju funkcijsku tipku na sebi, tako da nije potrebno uvijek vaditi telefon iz džepa ako slušate muziku na iPodu ili pak telefonirate putem handsfreea.

Nažalost, vapaji korisnika nisu dospjeli do čelnika Applea pa je USB kabel ostao prekratak i nedovoljno je dugačak za normalno korištenje ako je telefon na punjenju. Ukratko, to je sve što osim korisničkog priručnika i igle za vađenje kartice Apple daje svojim korisnicima u pakiranju popularne.

Napominjemo kako je izostavljanje stolnog punjača (docka) veliki minus jer su njega korisnici dobili samo s prvom generacijom iPhonea. Bio je odličan zato jer je sprječavao da se telefon grebe dok je primjerice na punjaču na stolu, a ujedno je i djelovao efektno. Baš zbog toga se mnogi odlučuju za naknadnu kupnju stalka za punjenje i time Appleu omogućuju zaradu od još nekoliko dolara.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326731189.png

Ergonomija, dizajn i izrada

Pogledamo li novi iPhone 4S on se ni po čemu ne razlikuje od svojeg prethodnika. Dominira veliki 3,5-inčni dodirni zaslon koji ispod ima jednu okruglu tipku s kojom se poništavaju funkcije. Cijeli aparat je prilično kockastih i oštrih rubova te je to ono što ga malo teže smjestiti u uski džep hlača, posebno pritom ciljajući na muški dio korisničke skupine.

Cijeli rub uređaja je napravljen od čelika koji daje osjećaj čvrstoće. U čelični je obrub ugrađena antena s kojom više nema nikakvih problema kao što se u početku dešavalo sa četvorkom te je izazvala mnoge polemike zbog greške sa signalom.

Na rubovima uređaja smještene su još neke tipke. S lijeve strane tipke za glasnoću zvonjave i zvučnika te ona za prebacivanje profila. Na gornjoj strani je tipka za paljenje i gašenje uređaja, a na desnoj strani utor za microSIM karticu kakva se sada stavlja u sve Appleove elektroničke proizvode.

Stražnja je strana uređaja identična kao na iPhoneu 4 što bi značilo da je upotrijebljeno čvrsto staklo na plastici koje je premazano safirnim premazom kao kod skupocjenih satova kako bi se spriječilo ostavljanje ogrebotina svakodnevnim normalnim korištenjem.

Ipak moramo se složiti kako spomenuto staklo i nije baš tako otporno na grebanje i dosta brzo se počinju vidjeti rezovi i ogrebotine korištenja. Stoga svim korisnicima savjetujemo kupovinu folija kako za ekran tako i za stražnju stranu. Osim stakla na stražnjoj strani uz leću fotoaparata nalazi se LED bljeskalica.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326731281.jpg

Ekran i tipkovnica

RETINA zaslon je nebrojeno puta predstavljen u  medijima stoga je dodatno objašnjavanje suvišno. Nakon velikog uspjeha u četvorci i ovdje je riječ o 3,5 inčnom zaslonu takvog tipa.
Rezolucija novog zaslona je 960x480 piksela, ali s jednim poboljšanjem.

Naime, iPhone 4S ima čak 336 ppi (gustoća piksela po inču) čak više i od Nokije E6 koja je bila predvodnik u tom segmentu s visokih 325 ppi. Prikaz slike je nevjerojatan, oštar i realan tako da će samo korištenje s uređajem biti vrlo ugodno bez obzira da li pregledavali Internet, pisali e-mail ili samo igrali igrice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326732111.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Operativni sustav s kojim smo se susreli kod ovoga modela je iOS 5, najnovija inačica Appleovog softverskog rješenja. Uđemo li u izbornik novog iPhonea vidjet ćemo da je u njega instalirana inačica softwarea s brojem 5, točnije mi smo je podigli na 5.0.1 zbog problema s baterijom koji se javljao nekolicini korisnika pa je s novijom inačicom taj bug ispravljen, ili je trebao biti.

Nekoliko je većih novosti u iOS 5 od čega kao glavne navodimo poboljšanje organizatora koji je bio prilično kompliciran u prethodnicima. Naime popularne je remindere sada iznimno lako upisati i označiti kao obavljene pri čemu ih je moguće konstantno imati prikazane na ekranu kao podsjetnik na dnevne obaveze.

Uvedena je opcija dodatnog obavještenja o SMS poruci, e-mailu ili propuštenom pozivu i to na sljedeći način. Notification Center funkcionira na način da spuštanjem trake s gornje strane zaslona obavještava o jednoj od spomenutih radnji tako da pritom ne prekida s radom u aplikaciji u kojoj se nalazite.

Osim toga na lock screenu sada će se iste te informacije pojavljivati jedna ispod druge i tako olakšati pregled poruka, e-mailova, obaveza i sl. Newsstand je novo mjesto za sve časopise i novine na koje se odlučite pretplatiti. U suštini je to kombinacija iBooksa, App Storea i običnog foldera.

Osim omogućenog pristupa svim časopisima i novinama na jednom mjestu, donosi i jednu važnu novost, a to je background updates koje daje mogućnost skidanja novog broja pretplaćenog časopisa direktno i momentalno na vaš uređaj te će se nova naslovnica samo pojaviti u Newsstandu.

Zahvaljujući novom procesoru uređaj radi iznimno brzo i to je jedan od razloga što korisnici vole iPhone. Naime njegova lakoća obavljanja funkcija i brzina rada svakog oduševljavaju. Moramo napomenuti kako se iOS 5 može nadograditi i na običnoj četvorci.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326732337.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik neograničen i pritom u svaki kontakt možete dodati po nekoliko brojeva e-mail i kućnih adresa, poslovnih informacija te naravno sliku koju poželite no realno gledajući to i nije neka novost u današnje vrijeme pametnih telefona jer je to postao neizostavan oblik formiranja imenika. Društvene mreže su zastupljene putem aplikacija u Apple Storeu pa će tako globalno najzastupljeniji Tweeter ili Facebook naći mjestu i u vašem džepu.

Osim klasičnih aplikacija Apple Store nudi i dodatne aplikacije na postojeće društvene mreže. Tako je primjerice dostupan Facebook Messenger preko kojeg s lakoćom možete chatati s online Facebook prijateljima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326732624.jpg

E-mail i poruke

Moguće je sinkronizirati svaki e-mail klijent s kojim radite i to na vrlo jednostavan način. Brzina pisanja kako e-mailova tako i poruka uvjetovana već standardnom dodirnom tipkovnicom ima izvrstan odaziv. Jedan je mail račun označen kao glavni i po defaultu s njega se šalju svi mailovi osim ako vi prije slanja ne odaberete drugačije.

Što se tiče tekstualnih poruka doživjele su malu transformaciju u novom OS-u. Svi korisnici koji posjeduju iPhone 4 ili 4S te imaju instaliranu posljednju inačicu softvera imaju mogućnost besplatnog dopisivanja putem iMessages koje funkcionira preko podatkovnog prometa. Ipak svaka od poruka je toliko mala da praktički takav oblik dopisivanja nećete osjetiti na prekoračenoj količini megabajta.

Osim teksta iMessages podržava i slanje slika, videa i grupnih poruka. Ukoliko ste ikada koristili aplikaciju What's App znate o čemu govorimo. Brzo, jednostavno i besplatno dopisivanje.
   

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326733144.jpg

Procesor, memorija

Ne možemo se oteti dojmu koliko iPhone 4S radi pouzdano i brzo. Uređaj nam nikada nije radio sa zadrškom, svoje je zadaće obavljao ni manje ni više besprijekorno. Brzina otvaranja aplikacija te skakanje iz jedne u drugu kombinirano s pregledavanjem Interneta funkcioniralo je vrlo brzo.

Sve to je zahvaljujući najnovijem Appleovom dvojezgrenom procesoru čija je oznaka A5 koji po svojim karakteristikama pruža čak dva puta brži radi i sedam puta bolju grafičku podršku nego što smo vidjeli kod procesora A4 ugrađenom u „običnu“ četvorku. Ipak ono što je boljka na takvu brzinu rada definitivno je baterija.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326733251.jpg

Baterija i trajanje

Naizgled izdržljiva na papiru u praksi se baterija nije pokazala kao najbolji prijatelj. Iako Apple od početka iPhone sage ima problema s baterijom ona još uvijek nije u potpunosti riješena. Naime, prilikom intenzivnog rada (Safari, e-mail, kamera, poruke, razgovori itd.) uređaj nije izdržao cijeli dan.

Prilično slabo za uređaj takvih performansi. Ipak ostaje nam se zapitati iz kojeg je razloga maknuta mogućnost isključivanja 3G povezivosti i prebacivanja na EDGE. Naime, kod prijašnjeg modela to se moglo napraviti i zaista je podiglo autonomiju trajanja baterije za barem 30%.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326733352.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Poznato je koliko iPhone drži do glazbe zbog ugrađenog iPoda, ali i do multimedije. Iz tog je razloga 4S dostupan u 3 varijante (16, 32 i 64 GB) koje će omogućiti spremanje velike količine glazbenog i multimedijskog sadržaja. FM radio nije podržan, ali uz neke od aplikacija moguće je slušati i radio.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326733586.jpg

Fotoaparat i video

S kamerom od 8 megapiksela s  LED bljeskalice i videosnimanjem u HD rezoluciji rade se izvrsne fotografije i snimke. Veliki razlog leži i u dodatnim funkcijama fotoaparata. Poboljšani senzor osvijetljenosti pozadine, izvrstan automatski balans bijele boje, napredna preciznost boje, prepoznavanje lica i smanjeno zamagljenje prouzročeno kretanjem uvjetuju da svaka fotografija izgleda realno.

Uz to postoji mogućnost rezana i uređivanja slika, micanja crvenila s očiju, zumiranja detalja što osim dobrih fotografija predstavlja i zabavu. Slike je moguće slagati i u video isječke s muzičkom pozadinom uz pomoć iMovie aplikacije. Ipak pravu sliku ćete steći tek kada snimke prebacite na računalo. Otprije spomenuta memorija dopustiti će da u novi iPhone pohranite veliku količinu podataka.

Testne fotografije:

 

 

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326733755.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Pregledavanja Interneta već smo se dotaknuli i rekli da je izvrsno zbog velikog ekrana i njegove kvalitete. Safari pretraživač je klasičan no zahvaljujući procesoru i brži nego smo navikli. Povezivanje je moguće putem Wi-Fi modula, ali ne samo s Internetom. Naime, od sada je moguće uređaj sinkronizirati putem bežičnog povezivanja s iTunesima. Sinkronizacija je sada moguća bez spajanja putem kabela.

Tako da uređaj može biti na punjaču na krevetu, računalu na radnom stolu, a sinkronizacija će se neometano izvesti. Prema našim mišljenjima mnogi korisnici tu funkciju neće iskoristiti već će spajanje ipak odraditi na klasičan način. Uređaj podržava funkcionalnost iClouda, virtualnog mjesta u oblacima za pohranu podataka. On pohranjuje slike, fotografije, kontakte i poštu tako da im se uvijek može pristupiti i bežično slati na druge uređaje.

Svaki korisnik ima slobodnih 5 GB, a za svaku daljnju nadogradnju virtualnog prostora potrebno je platiti. Bluetooth je ponovno ostao ograničen na slanje slika što sada već postaje frustrirajuće. Korisnicima bi bilo puno draže da napravljenu fotografiju mogu poslati nekome u blizini i putem Bluetootha.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326733955.jpg

Navigacija i uredski paket

Serijski ograničena na mape navigacija se može mijenjati kako želite i to na način da iz Apple Storea instalirate / kupite jednu od pravih govornih navigacija. Ako to ne želite mape će Vam uvijek točno prikazati gdje se nalazite ili gdje morate ići. Što se tiče otvaranja dokumenata na iPhoneu je moguće otvoriti sve dokumente i video zapise osim jednoga.

Naime podrška za Adobe Flash serijski ne radi. Postoji tek nekolicina aplikacija koje ispravljaju taj bug, ali bilo bi zaista korisno i potrebno taj nedostatak ispraviti i serijski, jer mnoge se Internet stranice sve više baziraju na Flash sadržajima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326734577.jpg

SIRI – glasovne komande

Toliko očekivani SIRI i nije donio neko pretjerano oduševljenje, barem ne u našem slučaju. Naime, Appleova glasovna pomoć koja odgovara na pitanja, piše poruke, radi zabilješke i zove koga vi želite radi perfektno... ali na engleskom. Potrebno je uvježbavanje izgovora, pravih riječi i informacija kako bi SIRI dala pravi odgovor.

Na hrvatskom je to jako teško učiniti te smo nakon nekoliko puta odustali od pokušaja i nastavili se igrati na engleskom jeziku. Pitali smo SIRI koji je glavni grad Francuske, tko je predsjednik SAD-a, u koji restoran ići u Londonu, te napisali e-mail, tekstualnu poruku, pozvali Jamesa itd. Ruku na srce bez obzira na glasovno prepoznavanje hrvatskog koje nije podržano, SIRI na engleskom radi fantastično.

Vjerujemo da će kroz neko vrijeme biti implementirana barem djelomično raspoznavanje hrvatskog jezika pa će se moći osnovne naredbe obaviti na taj način kao npr. Upisivanje podsjetnika, podešavanje alarma i sl.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1326734676.jpg

Organizator i alarm

Alarm je klasična priča i ta funkcija nema pravo oscilacija. Ako radi - probudi Vas, ako ne radi kasnit ćete u školu ili na posao. Ipak funkcija upisivanja podsjetnika, memo porukica i remindera je jednostavna i doživjela je preobraženje pa je sada organizator u iPhoneu puno jednostavniji i pregledniji, a što je najbitnije kvalitetniji nego prije.

Aplikacije i igre

Uređaj kada ga upalite nema praktički ništa na sebi. Sve je stvar preferencija i potrebama korisnika pa ćemo glavnu riječ prepustiti Apple Storeu s kojeg ćete skidati što poželite, kako aplikacije tako i igre

Cijena

Realno, cijena je visoka no očekivana za novi Appleov uradak.  Za današnje je vrijeme 4.698 kn jako visoka cijena, pogotovo za to da je riječ o 16 GB modelu. Ipak nerealno je gledati tu cijenu jer će iPhone 99% korisnika kupiti preko operatera pogotovo jer sada dva operatera u Hrvatskoj nude mogućnost kupovine istoga te tako uređaj platiti puno manje zavisno o tarifnom paketu na kojeg se odluče.

Cool faktor

Ruku na srce ovaj je uređaj praktički preslika prijašnjeg modela dizajnom pa je teško reći da mobitel ima efekt divljenja na prvi pogled. Nitko na prvi dojam uopće neće znati da posjedujete iPhone 4S.

Zaključak

Podvučemo li liniju shvaćamo kako se ovdje ne radi o novom uređaju već o poboljšanoj verziji prijašnjeg modela, baš kako je bilo i sa 3G – 3GS. Naime kako smo i rekli u tekstu softverska rješenja nije objektivno gledati jer će svi postojeći korisnici moći svoj iPhone 4 nadograditi s iOS5 i time dobiti funkcionalnost 4S-a.

Ono što ih bitno razlikuje je zaista fantastičan fotoaparat, dvostruko brži procesor,  i implementacija SIRI-ja. Bilo kako bilo naše je mišljenje da će novi iPhone 4S uzeti tek oni koji sada produžuju ugovor ili potpisuju novi dok će korisnici četvorke nadograditi svoj sadašnji telefon i pričekati iPhone 5 koji će poučen poviješću kalifornijskog gadgeta ponovno biti revolucionaran uređaj s vrhunskim izgledom, a i budimo realni velikan Steve Jobs iza sebe je ipak ostavio još mnogo ideja na kojima je tek red da ih upoznamo.

Plus

- Dodirni zaslon
- Kamera
- Procesor

Minus

- Baterija
- SIRI
- Serijsko pakiranje

Konkurencija

Nokia N9Nokia N9 je najnoviji predstavnik visoke klase uređaja s velikim mogućnostima. Bazirana na Symbian OS-u koji je doživio velike promjene Nokia posjeduje 8 mpx kameru, 16 GB memorije i njezina je cijena 4.498 kn.

Samsung Galaxy S IISamsung Galaxy S II novi je predvodnik Android uređaja visoke klase. Također s memorijom od 16 GB Galaxy košta 4.032 kn.
 

 

 

 

Komentari

Ivan

08. listopada 2013 - 01:14 Prijavi neprimjeren komentar

Di se tu narucuje

ivan

18. siječnja 2012 - 13:57 Prijavi neprimjeren komentar

postovanje, htio bih kupiti iPhone 4s ali bi to htio platiti preko interneta, da li postoji ta mogucnost da tako platim i da ga dobijem putem poste..unaprijeh hvala pozdrav

Odgovori