Testovi mobitela

APPLE iPhone 4

iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4 iPhone 4
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 115,2 x 58,6 x 9,3
Masa uređaja (g) 137
Operativni sustav iOS
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 960 x 640
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Ne
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 1420
Vrijeme razgovora 2G (h) 14
Vrijeme čekanja 2G (h) 300
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 5498,00 kn
Info T-mobile


098 / 1520
http://www.t-mobile.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Važno je zvati se iPhone
Autor: Branko Kos

Novi iPhone 4 ima ekran za dva koplja bolji od konkurencije, pokušava nas natjerati na video telefoniju, a nudi i multitasking. A kakav je što se tiče hvatanje signala?

Unatoč oprečnim mišljenjima moramo se složiti kako je stigao najočekivaniji mobilni telefon u 2010. godini. Histerija zvana iPhone ponovno je zavladala Hrvatskom. Od pojave prve generacije koja je bila već sada davne 2007. godine iPhone je postao svjetski hit. Danas, već četvrta generacija najpopularnijeg mobilnog telefona na svijetu donosi najviše novosti u odnosu na stare modele i time još više privlači korisnike.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1283984453.jpg

Prvi susret

Novi se iPhone isporučuje u malenoj i tankoj kutiji koja je veličinom gotovo kao i sam telefon. Na žalost, kako smo i naviknuti dodatna oprema koja se dobiva uz telefon prilično je oskudna što je zapravo veliki minus mobilnom telefonu tog cjenovnog ranga. U standardnom je pakiranju adapter za struju koji je manji i tanji u odnosu na prijašnji, USB kabel za povezivanje s računalom koji se ujedno priključuje na otprije spomenuti adapter i služi kao putni punjač te slušalice. U ovom modelu slušalice imaju funkcijsku tipku na sebi, tako da nije potrebno uvijek vaditi telefon iz džepa ako slušate muziku na iPodu ili pak telefonirate putem handsfreeja.

Nažalost, USB kabel je ostao zaista prekratak i nedovoljno je dugačak za normalno korištenje ako je telefon na punjenju. Iako su se gotovo svi žalili na duljinu izgleda da glas korisnika nije stigao do čelnih ljudi Applea jer se taj propust dogodio ponovno. Ukratko, to je sve što osim korisničkog priručnika i igle za vađenje kartice Apple daje svojim korisnicima u pakiranju popularne četvorke. Napominjemo kako je izostavljanje stolnog punjača (docka) veliki minus jer su njega korisnici dobili samo s prvom generacijom iPhonea. Bio je odličan zato jer je sprečavao da se telefon grebe dok je primjerice na punjaču na stolu, a ujedno je i djelovao efektno. Baš zbog toga su mnogi naknadno kupili stalak za punjenje kao dodatnu opremu i time Appleu omogućili još koji dolar. Još jednom napominjemo kako bi takav dodatak u serijskom pakiranju bio prilično normalan za ovako skupi mobilni telefon.

Vanjski izgled

Pogledamo li novi iPhone 4 s prednje strane on se ni po čemu ne razlikuje od svojih prethodnika. Dominira veliki dodirni zaslon koji ispod ima jednu okruglu tipku s kojom se poništavaju funkcije, a u novom iOS 4 omogućava prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju odnosno tzv. multitasking te pokreće glasovno upravljanje. Ipak, pogledamo li malo bolje zamjećujemo prednju kameru kraj zvučnika. Da, prednja kamera s kojom možete slikati, a istovremeno služi i kao kamera za videopozive no tome ćemo se posvetiti malo kasnije. Novost kod vanjskog izgleda je taj da je cijeli aparat kockastiji i oštrijih rubova nego što smo se navikli kod iPhonea. Ta će ga osobina mnogima malo teže smjestiti u uski džep hlača, posebno pritom ciljajući na muški dio korisničke skupine. Samim time uređaj malo drugačije leži u ruci i potrebno je izvjesno vrijeme da se na to naviknete.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1283984483.jpg

Težina uređaja neznatno je povećana pa to i nije vrijedna spomena. Ipak cjelokupne dimenzije uređaja su smanjenje tako da je 2,5 mm kraći i 3 mm uži od 3G S-a. Cijeli rub uređaja je napravljen od čelika u koji je ugrađena antena samog uređaja koja je izazvala mnoge polemike zbog greške koja se javljala sa signalom (nešto kasnije ćemo o tome). Ipak, baš taj čelični obrub daje osjećaj čvrstoće. Na rubovima uređaja smještene su još neke tipke. S lijeve strane tipke za glasnoću zvonjave i zvučnika te ona za prebacivanje profila. Na gornjoj strani je tipka za paljenje i gašenje uređaja, a na desnoj strani utor za microSIM karticu. MicroSIM novost je na mobilnoj sceni i iPhone 4 je prvi mobilni telefon kod nas koji podržava rad s takvom karticom. Ova je kartica dvosjekli mač. Kada ju stavite u uređaj više nećete biti u mogućnosti staviti je u drugi aparat osim s adapterom (T-Mobile inače isporučuje adapter). Ipak, ako vam se isprazni baterija i poželite SIM karticu iz iPhonea prebaciti u neki drugi telefon, a nemate pored sebe adapter, nećete to moći napraviti.

Stražnja je strana uređaja pretrpjela najveću promjenu. Zapravo, ona je iz svake generacije transformirana u nešto drugačije. Kod prve generacije iPhonea (2G) ona je bila metalna i djelovala je odlično. Ipak, taj metal uvjetovao je lakše grebanje uređaja i mogućnost udubljenja prilikom pada. U drugoj je generaciji iPhonea (3G i 3G S) pozadina bila plastična i ogrebotine se nisu poznavale toliko koliko na metalu, no pojavio se drugi problem. Kod konektora od punjača mnogima je plastika počela pucati i raditi trajno oštećenje na uređaju koje se moglo sanirati samo zamjenom kućišta. Možda su baš reklamacije na taj dio uređaja potakle razvojni tim kalifornijske tvornice da na stražnju stranu najnovije generacije iPhonea (4) stave nešto što bi otežavalo grebanje i pucanje. Tako je u ovom modelu upotrijebljeno čvrsto staklo na plastici koje je premazano safirnim premazom kao kod skupocjenih satova kako bi se spriječilo ostavljanje ogrebotina svakodnevnim normalnim korištenjem. Naravno da ekstremni uvjeti u ovo nisu uračunati. Kako će se pokazati ova kombinacija vidjet ćemo kroz neko izvjesno vrijeme korištenja. Osim stakla na stražnjoj strani uz leću fotoaparata nalazi se LED bljeskalica.

Ispod haube

Naravno cijeli je iPhone 4 lijepo sklopljen izvana, ali što je to što ga iznutra čini drugačijim od prethodnika? Primarna stvar kojom iPhone 4 brzinom munje odskače od svoje starije braće je A4 procesor koji tjera novi iPhone na tako brz i skladan rad. Riječ je o procesoru jačine 1 GHz koji omogućava da se aplikacije otvaraju momentalno, bez trenutka čekanja. Gledajući sa strane rad ovog iPhonea lako bismo mogli reći kako radi savršeno. Brzo, jednostavno, momentalno novi iPhone leti iz aplikacije u aplikaciju bez ikakvih problema. Isti takav procesor Apple je smjestio i u iPad, njihov prvi tablet uređaj. Čar ovog procesora je što radi brzo i skladno, a pritom troši malo energije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1283984513.jpg

Osim procesora ono čime se iPhone 4 nedvojbeno može hvaliti i stati na tron mobilne telefonije današnjice je Retina zaslon koji ima dvostruko veću količinu piksela nego konkurencija i time se uzdiže daleko ispred svih konkurenata. Naše je mišljenje da je jedini uređaj kojeg bi mogli staviti uz bok iPhoneu 4 Samsungov iPhone ubojica naziva i9000 Galaxy S. Kapacitet baterije prijašnjih iPhonea bio je prilično malen, štoviše takav da bi za naprednog korisnika kapacitet baterije bio dovoljan za maksimalno jedan dan. Zato je Apple ugradio bateriju kapaciteta veću za čak 40% i ona sada omogućava do 300 sati u stanju čekanja i 14 sati razgovora. U praksi to znači oko dva dana, uz uključen 3G. Memorija uređaja moguća je u dvije varijante. Slabiji model ima 16 GB memorije, a snažniji velikih 32 GB memorije za spremanje muzike, slika, videa, filmova, aplikacija i ostale multimedije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1287008295.jpg

Retina zaslon

Zaslon je na ovom uređaju zaista posebna priča i nikoga tko se sa njim sretne neće ostaviti ravnodušnim. Retina zaslon ogromna je inovacija u mobilnoj telefoniji koja će nametnuti standard po kojim će se konkurencija početi voditi. Rezolucija novog zaslona je 960x480 piksela što u kombinaciji s 3,5 inčnim zaslonom djeluje fascinantno. Pregledavanje internet sadržaja predstavlja sasvim novo iskustvo. Slova su toliko čista da djeluju zaista kao da ih čitate s papira. Slike i boje su tako oštre pa sve djeluje živo, kao da se može opipati rukom. Priznajemo ovako nešto je zaista revolucionarno. Naravno da i igre na ovakvom zaslonu djeluju fantastično posebice one u kojim treba koristiti funkciju zakretanja telefona. Ugrađen je 3 osovinski žiroskop koji je zakretanje telefona usavršio do te mjere da djeluje momentalno, i na najmanji mogući pomak. Uz ovakav zaslon i ovakvu osjetljivost ekrana ne možemo se oteti dojmu da je iPhone 4 kompletan uređaj (mobilni telefon, multimedijalni uređaj i igraća konzola). 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1287008285.jpg

Postanite umjetnik

Uz novi iPhone svatko će se poželjeti osjećati kao fotograf. Kamera je konačno doživjela primjetljivu preobrazbu i ona sada ima rezoluciju od 5 megapiksela. Prvo nam ostaje zapitati se zašto u današnje vrijeme kada kamere na mobilnim telefonima dosežu čak 12 megapiksela, a automatske bljeskalice su već uobičajena opcija Apple toliko kaska. Po nama bilo bi normalno da je kamera ovakve rezolucije implementirana već prije nekoliko godina. Stavimo li na stranu naše mišljenje i pozabavimo se onime što imamo - ne možemo osporiti kvalitetu fotografija napravljenih novim iPhoneom. Slike na dnevnom svjetlu ispadale su dobro i na starim modelima, ali veliki problem je bilo slikanje u nedovoljnim uvjetima osvjetljenja. Ovdje na takav problem ne možemo naići jer automatska LED bljeskalica prolazi preko takvog problema kao nož kroz maslac. Slike u potpunom mraku oštre su i jasne, dapače odlične. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1287008281.jpg

Bljeskalica može biti upaljena stalno, isključena ili podešena da automatski prepoznaje nedostatak osvjetljenja što je po nama i najbolja opcija. Slike napravljene na dnevnom svjetlu oštre su i prikazuju nam jasno čak i one najmanje detalje. Veliki je izazov slikati baš objekte na kojima će do izražaja doći maleni detalji. Pri uključenoj je kameri moguće slikati i sa prednjom kamerom, što će Vam pomoći ako ste sami ili s djevojkom i želite se slikati na vama dragom mjestu, a nemate prisutnost treće osobe koja bi vam pritom pomogla. Zahvaljujući HDR-u (High dinamyc range) fotografije su zaista odlične. Naime, HDR fotografija se u biti sastoji od tri fotografije koje uređaj napravi - jedne pretamne, jedne normalne i jedne presvijetle. Zatim se ove tri snimke u uređaju spajaju u jednu fotografiju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1287008273.jpg

Osim fotografiranja s novim se iPhoneom može i snimati video zapise i to u 720p HD rezoluciji. Video zapisi ispadaju vrlo dobro, posebno pazimo li na sitne detalje u video snimanju koji se vrlo dobro zamjećuju. Zanimljiva je opcija uređivanja video zapsia pomoću iMovie aplikacije napravljene baš za ovaj operativni sustav. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1287008269.jpg

Face Time – video pozivi

Svi vaši prijatelji i rodbina koji su daleko sada će Vam postati jako blizu, imaju li i oni iPhone 4. Uz mogućnost Face Time funkcije možete razgovarati i gledati se putem Wi-Fi mreže (naplaćuje se samo uspostava poziva) s drugom osobom koja ima najnoviji iPhone 4. Zgodna opcija za poslovne ljude koji su često na putu, a željeli bi svaku večer pozdraviti djecu i poslati im poljubac za laku noć. Ova će funkcija postati jako popularna u Hrvatskoj kroz otprilike 6 mjeseci kada velika većina zaljubljenika u iPhone nabavi svoj primjerak i međusobno počne razgovarati putem video poziva. Na žalost, funkcija nije podržana pri normalnom telefoniranju putem GSM mreže. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1287008264.jpg

Problem sa signalom

Veliki se problem pojavio s prijemom signala nakon lansiranja mobitela na tržište u Americi, a koji je bio povezan s gubljenjem signala zbog antene smještene u čelični rub uređaja. Prilikom testiranja nismo imali probleme u komunikaciji s drugima, dapače u svakom trenutku govorni se poziv odvijao bez problema i bez smetnji. Ipak, ukoliko se mobitel zakloni s prstima, primjećuje se smanjivanje broja crtica jakosti signala, ali to nije utjecalo na kvalitetu ili pak pucanje veze.  Ponekad se izgubi 3G veza, i pojavi oznaka E (za EDGE), kada se sa svih strana prstima prekrije antena. Ali, to zasigurno utječe na potrošnju baterije jer mobitel pojačava izlaznu snagu zbog pada signala.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1287008260.jpg

Funkcionalnost

Novi operativni sustav popularno nazvan iOS 4 primarno je napravljen za novu generaciju iPhonea iako je moguće koristiti ga i na 3G (ne radi multi tasking) i na 3G S-u. Ipak na četvorci možemo vidjeti kako on djeluje u naravi u kombinaciji s A4 procesorom. Najbitnije što se valja spomenuti bez premca je multitasking pomoću kojeg je brzim pritiskom na gumb ispod zaslona moguće prelaziti iz jedne u drugu aplikaciju bez da gasite ono što se trenutak prije toga radili. Ova će funkcionalnost olakšati korištenje svima, posebno prilikom dopisivanja SMS porukama, otvaranjem e-mailova i sličnim radnjama koje u pravilu korisnici ne vole prekidati. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1287008250.jpg

Sučelje na iOS 4 isto je kao i prije i drago nam je da nije mijenjano jer je ono faktor koji čini zadovoljnog korisnika. Sve su funkcije jednostavne, logične, blizu, točnije prilagođene su tako da svatko tko uzme iPhone u ruke može s njim početi rukovati. Dodirni zaslon funkcionira vrhunski. Precizno, točno i brzo. Ponovni nedostatak klasične Bluetooth povezivosti već nas počinje krajnje živcirati. Nemogućnost slanja slike, tona ili sl. prema nekom drugom uređaju je veliki minus i nikako ne možemo zaključiti zašto takva sitnica nije podržana niti u ovom modelu.  Safari Internet preglednik još je uvijek jedan od najkompletnijih na tržištu i samo je jedan veliki nedostatak koji ima, a to je nemogućnost učitavanja Flash sadržaja što je loše jer danas mnoge stranice na internetu imaju velik broj takvog sadržaja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1287008246.jpg

Navika je opasna stvar. Ako se jednom naviknete na nešto dobro teško je to i promijeniti. Baš zato vjerujemo da će Apple zadržati svoje postojeće korisnike i s novim uratkom. Jednostavnost i funkcionalnost glavne su odlike iPhonea i to je ono što korisnik voli. Ipak i ostali su proizvođači to shvatili posebno računavši pritom na telefone pogonjene Android operativnim sustavom koji je u posljednjih godinu dana napravio sve kako bi svoje sučelje maksimalno prilagodio korisnicima. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1287008241.jpg

Za kraj ostaje nam samo postaviti pitanje da li je iPhone uređaj koji zaista svi žele imati ili ga moraju imati jer se tako zove? Ipak, brojka od 1,7 milijuna primjeraka prodanih u Americi i svijetu u prva tri dana prodaje dopušta nam samo da stisnemo ruku Steve Jobsu i društvu iz kalifornijske tvornice i kažemo: Bravo!

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1287008234.jpg

 

 

 

Komentari

neso

14. ožujka 2015 - 08:15 Prijavi neprimjeren komentar

Neradi prednja kamera (iphone 4) znateli sta je to

Karlo Kolar

12. veljače 2015 - 19:44 Prijavi neprimjeren komentar

Ne radi mi kamera....kad udjem u nju samo mi je crna slika i zadnja i prednja.....niti blic on se ne pali :( IPHONE 4 :( znate li sto je to?

dami kobac junuzic

26. kolovoza 2013 - 19:33 Prijavi neprimjeren komentar

davor
koaja krsinana nebiga uzeo vise nema para

alton_dalton

21. veljače 2012 - 11:02 Prijavi neprimjeren komentar

Telefon je bezprijekoran, uređaj koji se ne ispušta iz ruku, nakon IPhone-a 4, čovjek jednostavno ne želi ništa ispod iPhonea. (svaka čast svima, ali uz objektivne sitne nedoststke, ovo je još uvijek uređaj lider u branši).
Uz iPhone, računalo (stolno, mobilno), komotno može ostati... isklučeno...

fanphone

10. veljače 2012 - 21:42 Prijavi neprimjeren komentar

Ima puno ljepših mobitela od ovog po dosta pristupačnijim cijenama, Sony Ericsson Xperia Ray npr. !

1 2 3 4

Odgovori